Достатнє живлення ґрунту фосфором - Д-р Гарріет Ґрубер (Державний науково-дослідний центр сільського господарства та рибальства Мекленбург-Передня Померанія (Німеччина), 2018)
"Публікація містить практичні рекомендації щодо застосування сірки для живлення рослин в Баварії та Мекленбурзі-Передній Померанії (Німеччина). Фосфор – це елементарна поживна речовина, яка потрібна рослині у тому числі для енергетичного обміну речовин, формування квітки й плоду. По-перше, фосфор зберігається в ґрунті в неорганічній, здебільшого нерозчинній формі. По-друге, фосфор в ґрунті зв’язано з органічною субстанцією, і він може мінералізуватися та ставати доступним для рослин тільки шляхом мікробного перетворення за допомогою ферментів, у тому числі з коріння рослин, мікроорганізмів, а також за умови достатньої кількості вологи в ґрунті. В органічному землеробстві основними джерелами фосфору виступають вказані природні процеси й внесення органічних добрив у вигляді твердого й рідкого гною. В органічному землеробстві фосфор може також надходити у вигляді мінеральних добрив, як правило, природних фосфатів, розчинність яких є дуже обмеженою та залежить від умов, які склалися в ґрунті."
Keywords: іноземні публікації; Південна Померанія; досвід Німеччини; фосфор; урожай; вплив фосфорних добрив; піщані грунти; сівозміна; кукурудза; картопля