"ДОЩОВІ ЧЕРВ’ЯКИ (LUMBRICIDAE) ЛІСОВИХ ТА УРБОЕКОСИСТЕМ СТЕПОВОГО ПРИДНІПРОВ’Я: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ УГРУПОВАНЬ ТА ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВЕРМИКУЛЬТУРИ" - Шаталін Дмитро Борисович ("МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ", 2017)
"Актуальність теми. Аграрне виробництво перебуває в тісній залежно- сті від природно-кліматичних умов і екологічної безпеки. У свою чергу агра- рні комплекси впливають на стан навколишнього середовища, умови життя тварин, рослин, мікроорганізмів як у їх безпосередньому оточенні, так і на значному віддаленні [15]. Науковою основою дослідження біорізноманіття та функціонування природних та штучних лісових і урбоекосистем в степовій зоні України є вчення О. Л. Бельгарда [17] про степове лісознавство та поло- ження сільськогосподарської екології М. Т. Масюка [77]. В концепції життє- вих форм – біоморф М. П. Акімова [1] відображена ідея взаємозв’язку між ландшафтним, видовим та еколого-морфологічним різноманіттям."
Keywords: грунт; дощові черв'яки; біогеоценози; екоморфи; екологічні ніші; дефіцит протеїну у тваринництві