СІВОЗМІНА ЯК ОСНОВА СТАЛОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Камінський, В.Ф. (Збірник наукових праць ННЦ “Інститут землеробства НААН”, 2015)
"У статті наведено причини, які стали на заваді впровадження сівозмін, роль сівозмін у сучасному землеробстві, значення «ґрунтовтоми». Розкрито вплив сівозмін ного чинника на формування органічної речовини ґрунту, гумусний стан, кру гообіг азоту, діяльність ґрунтової мікрофлори, ефективність систем обробіт ку ґрунту, регулювання рівня засміченості посівів бур’янами, шкідливість шкідників і хвороб, поширеність вірусів, а також значення сівозмінного факто ра у формуванні урожайності польових культур і продуктивності сівозмін. Приведені основні закономірності побудови сівозмін з урахуванням особливос тей ґрунтово кліматичних зон"
Keywords: сівозміна; землеробство; родючість грунту; обробіток грунту; урожайність