РОЗРОБКА ТА УПРАВЛІННЯ ГАЛУЗЕВИМИ НАУКОВИМИ ПРОЄКТАМИ В СФЕРІ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - СКОРОХОД Ірина; СИЧУК Олександр; ПАВЛОВ Костянтин; ПАВЛОВА Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences 2025, № 1, 2025)
"Метою даного дослідження є оцінка управління галузевими науковими проєктами в сфері органічного виробництва в Україні. У статті детально досліджено сучасний стан органічного сектору України, виявлено ключові виклики та перспективи його розвитку, а також запропоновано конкретні стратегії для збільшення виробничих обсягів і успішного виходу підприємств на міжнародні ринки. У статті досліджено, як збройний конфлікт впливає на органічну галузь України, акцентуючи увагу на посиленні ризиків для цього сектору. Було вивчено динаміку змін площі сільськогосподарських земель, призначених для органічного виробництва, а також детально проаналізовано причини скорочення кількості операторів на ринку органічної продукції. Ідентифіковано провідні компанії на ринку за кількістю сертифікованих виробників органічної сільськогосподарської продукції. Було визначено чинники, які призводять до зменшення обсягів продажів продукції на внутрішньому ринку. Проведено SWOT-аналіз ефективності органічного виробництва в Україні в умовах воєнного стану. Також здійснено аналіз міжнародних стандартів та вимог, що можуть покращити конкурентні позиції українських виробників на глобальному рівні."
Keywords: органічне виробництво; ринок органічної продукції; стратегія розвитку; галузеві наукові проекти; проєкти еко-сталого розвитку; зміцнення позицій; діагностика розвитку