"ОКРЕМІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР" - Герасименко, Ю.С. (Економіка та держава, 2021)
"У статті висвітлено оцінку рівня державної підтримки сільськогосподарських підприємств у переZ хідний період у виробництві сої, ріпаку та соняшнику. Наводяться приклади державної підтримки органZ ічного виробництва в різних країнах світу. Окремо підкреслюється, що перехідний період до органічного виробництва породжує значні ризики для підприємств. Це обумовлено відсутністю в зазначений період сертифікатів на органічну продукцію та відмовою від використання хімічних речовин, що негативно вплиZ ває на рівень урожайності культур. З метою їх мінімізації та стимулюванні виробництва органічної проZ дукції виникає об'єктивна потреба в державній підтримці цього напряму виробництва. Метою статті є оцінка рівня державної підтримки сільськогосподарських підприємств у перехідний період у виробництві сої, ріпаку та соняшнику. Автором було проведено розрахунок рівня державної підтримки сільськогосZ подарських підприємств в перехідний період при виробництві сої за даними 2019 року. Дослідження здійснювалось на прикладі сільськогосподарських підприємств Харківської області за даними 2019 року."
Keywords: державна підтримка; перехідний період; органічне сільське господарство; інтенсивність виробництва; дотації