АДАПТИВНА СТРАТЕГІЯ ЗЕМЛЕРОБСТВА ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ ЗА ЗМІНИ КЛІМАТУ - ЦИЦЮРА, Я.Г. (СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ТА ЛІСІВНИЦТВО (№5), 2017)
"Наведено результати аналізу зміни кліматичних параметрів території України в цілому та Правобережного Лісостепу, зокрема, з огляду на формування показників середньодобової температури, суми опадів, гідротермічного коефіцієнту тощо. Зроблено висновки щодо прогнозованого розвитку кліматологічних подій на території досліджень та їх вплив на ефективність землеробсько-рослинницьких галузей. На підставі аналізу останніх наукових публікацій та власних досліджень і узагальнень автора, сформовано основні стратегічні напрямки розвитку адаптивних систем землеробства в моніторинговому, технологічному та адаптаційному контекстах з метою запровадження, у довгостроковій перспективі, регіональних адаптивних систем виробництва с.-г. продукції."
Keywords: адаптивність; системи землеробства; зміни клімату; потепління