Забур'яненість посівів проса за умов біологізації технології вирощування - Каленська, С.М.; Черній, В.П. (Вісник ХНАУ, 2016)
Представлено результати досліджень з питань контролю чисельності бур’янового компоненту за умов біологізації технології вирощування проса посівного в умовах Правобережного Лісостепу України. Установлено, що найдієвішими способами захисту від бур’янів є мульчування міжрядь поліетиленовою плівкою та відпрацьованою грибницею. За рахунок їхнього застосування забур’яненість посівів проса була нижчою за абсолютний контроль (без захисту від бур’янів) на 40,9 та 34,8 % відповідно. Нашими дослідженнями встановлено, що вирощування сортів проса без застосування захисту посівів від бур’янів призводить до забур’яненості на рівні 82,5– 85,5 шт. /м2 , тоді як за механічного способу захисту (міжрядні обробітки) вона становила 58,5–61,5 ; мульчування міжрядь тирсою – 56,0−58,0; мульчування відпрацьованою грибницею – 55,5−58,0; мульчування плівкою – 51,0−52,5; хімічного способу захисту від бур’янів (контроль) 42,0−44,5 шт. /м2
Keywords: просо; забур'яненість; сорти; захист від бур'янів