"ЕКОЛОГІЧНА ОЦІНКА СТАНУ АГРОЕКОСИСТЕМ, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ БІООРГАНІЧНОМУ ТА ТРАДИЦІЙНОМУ СПОСОБУ ВЕДЕННЯ ГОСПОДАРСТВА" - Гловин Н. М.; Павлів О. В. (Бережанський агротехнічний Інститут, 2024)
"Нині сільськогосподарське виробництво в Україні спрямоване на досягнення максимальних економічних вигод без належних заходів щодо підвищення родючості ґрунтів та витрат на охорону земельних ресурсів. У зв’язку з надмірним навантаженням на земельні ресурси виникає комплекс глобальних і регіональних екологічних проблем у сільськогосподарському виробництві, а саме: втрата ґрунтами природної родючості, їх деградація, виснаження, поширення вітрової та водної ерозії, забруднення довкілля засобами хімізації, радіонуклідами, важкими металами, відходами тваринництва тощо. Це призводить до погіршення якості стану агроекосистем
Keywords: земельні ресурси; обробіток; довкілля; природна структура грунту; капілярність; сидерати; органічні добрива; норми добрив; вапнування