"Зміна клімату та сільське господарство в Україні: що варто знати фермерам?" - Адаменко, Тетяна (Німецько-український агрополітичний діалог, 2019)
"Зміну клімату за останні десятиліття великою мірою можна вважати справжнім шоком для суспільства не тільки в Україні, а й у світі в ці- лому. Кліматичні зони зміщуються на північ та захід, спека і посухи ста- ють все більш катастрофічними, багато екстремальних явищ погоди, які раніше були рідкісними, часто повторюються в невластиві сезони та на невластивих для них територіях. Це пов’язано зі зміною клімату, яка позначається на виробництві сільськогосподарських культур, стані лісів та водних об’єктів, тваринництві та рибному господарстві тощо. Практично всі посівні площі сільськогосподарських культур в Україні знаходяться в зоні ризикованого землеробства (території із природ- ним дефіцитом опадів), де є постійний ризик втрати обсягів урожаю у надто посушливий рік або втрати якості урожаю у надмірно дощовий рік. Аграріям необхідно знати, що фактор глобальної зміни клімату по- силює такі ризики."
Keywords: Зміна клімату; кліматичні ризики; гідромереологічна інформація; парниковий еффект; вплив клімату на сільське господарство; потепління клімату; середня річна температура; теплозабезпечення территорії України; еффективність опадів; ключові аспекти кліматичної політики