АТЛАС ПИЛКУ медоносних і пилконосних рослин України Частина 1 Географічне зазначення «Закарпатський мед» для весняних сортів - Адамчук Л.; Лісогурська Д.; Андрєєва О.; Скорик М.; Сичак Н.; Волощук М.; Мінькович М.; Єфременкова Н. (IRI USH Publishing House, 2025)
"Пилок (пилкові зерна) рослин використовуються для ідентифікації ботанічного та географічного походження меду. У 2024 році ця тематика набула особливої наукової уваги, про що свідчать понад 8000 фахових публікацій. Головним інструментом для автентифікації меду є Атласу Пилку, створення якого наразі є необхідністю виживання виробників меду та продукції бджільництва. Серед головних передумов створення Атласу Пилку є об’єктивна потреба відповідності української продукції нормам ЄС (внаслідок імплементації законодавства ЄС та активній торгівлі з ЄС). А також, нові вимоги ЄС до запровадження встановлення географічного походження, зокрема Директива, яка прямо вимагає автентифікацію (Directive (EU) 2024/1438 of the European Parliament, 14 May 2024). Через невиконання вимог згаданої Директиви під загрозою експорт меду, коли сьогодні Україна є найбільшим постачальником меду в ЄС."
Keywords: пилок; медоноси; бджільництво; пилкові рослини