"Агрономія для домогосподарств" - Биков М.І.; Бикова О.Є. (Проєкт: Ковбойки: Український дикий захід реалізовується Новоміською сільською радою спільно з ФРГО "ЗУРЦ", ОСН "Горизонт " та "ЮК Моріс Груп" зв фінансової підтримки Європейського союзу, 2020)
"Проблеми забруднення пестицидами За даними Всесвітньої організації здоров’я кожен з нас щорічно споживає до 4 кг хімікатів, які суттєво змінюють функції організму, особливо печінки. Організм людини вже не в змозі виводити токсини, вони накопичуються і призводять до розвитку різних захворювань погіршуючи якість життя і скорочуючи вік життя людини. За оцінками ВООЗ, через ненавмисне отруєння від впливу пестицидів щорічно у світі гинуть орієнтов- но 355 тис. осіб. Попадання хімічних елементів в поєднанні з сильними кислотами і пестицидами, призводить до утворен- ня хімічних конгломератів, які забруднюють ґрунт та харчові продукти. Ґрунти, засолені мінеральними добривами і пестицидами, стають малопридатними для життя рослин. По- гіршується не тільки структура ґрунту, але і його водопровідність, аерація, зменшується кількість рухомих форм азоту, фосфору і калію, засмічується довкілля. Як результат – зниження якості сільгосппродукції в зв’язку з накопиченням в ній нітратів, нітритів, залиш- ків пестицидів і т.д. Все це негативно позначається на імунітеті і продуктивності рослин і, як наслідок, на здоров’ї людей."
Keywords: проблеми забруднення пестицидами; грунт; сівозміна; сидерати; культури азотфіксатори; компостування