СВІТОВЕ ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО: ІСТОРИЧНИЙ РОЗВИТОК ТА СУЧАСНИЙ СТАН - Мамалига, С.В.; Ковальчук, І.В. (Економіка, фінанси, право, №11/1, 2016)
ХХІ століття формує нові виклики перед суспільством, починаючи із глобального потепління і закінчуючи постійним збільшенням різноманітності захворювань та смертності населення. Одним із напрямків вирішення цих загроз є перехід на виробництво та споживання органічної продукції. Людство, розуміючи масштаби катастрофи, робить значні зрушення у структурі харчування в сторону органічної продукції, що є сигналом для сільськогосподарських товаровиробників та поштовхом для її виробництва. За останні роки спостерігається зростання ролі органічного виробництва в світі та значне поширення попиту на його продукцію. Світовий ринок органічної продукції оцінюється нині більше, ніж у 90 млрд. євро й науковці прогнозують, що найближчим часом потрібно очікувати збільшення глобального ринку органічних продуктів [1]. Розвиток органічного виробництва та ринку органічної продукції висвітлено у працях значної кількості вітчизняних і зарубіжних вчених, з-поміж них: М. Мунасинхе, В. Круз, В. Артиш, М. Кобець, Г. Гуменюк, С. Хасанова, Г. Антонюк та інші. Однак, питанням, що стосуються розвитку ринку органічної продукції приділено незначна увага в науковій літературі. Споживачі залишаються недостатньо поінформованими щодо переваг споживання органічної продукції та розвитку даної галузі у світі.
Keywords: органічне виробництво; органічне землеробство; органічна сільськогосподарська продукція; світовий досвід; глобальний органічний ринок