"ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ПЛОДООВОЧЕВОГО РИНКУ УКРАЇНИ У СВІТОВОМУ КОНТЕКСТІ" - Галат, Л.М. (Херсонський державний аграрноекономічний університет, м. Херсон, Україна, 2021)
"У статті проведено аналіз сучасного стану розвитку органічного плодоовочевого виробництва та ринку оргаM нічної плодовоMягідної продукції в Україні та визначено його місце і потенціал у контексті сучасних тенденцій зросM тання світового ринку органічної продукції та експортних реалій і перспектив українського плодоовочевого оргаM нічного виробництва. Розглянуто передумови, переваги та тенденції у формуванні виробництва органічних продуктів харчування в Україні в контексті швидкого зростання попиту на органічну продукцію в світі. Проте питома вага плодоовочевої продукції в структурі експорту незначна, внутрішній ринок органічних продуктів не розвинений. Досліджено приM чини такого стану та тенденції розвитку органічного плодоовочевого сектору. Розглянуто структуру органічного виробництва фруктів, овочів, ягід за областями України та за видами кульM тур. Проведено порівняльний аналіз площ з органічним статусом земель та чисельністю операторів органічного ринM ку в Україні та країнах Європи. Проведено аналіз факторів, які позитивно впливають на розвиток ягідництва."
Keywords: органічне плодоовочівництво; експортний потенціал; сертифікація; ринок органічної продукції; органічні фрукти; органічні овочі; органічні ягоди; оператори органічного ринку