Грунтова мікробіологія - Іутинська, Г.О. (Інститут мікробіології і вірусології ім. ДК Заболотного Національної Академії Наук України, 2006)
Викладені основні етапи бгрунтової мікробіології, розглянуто грунт як середовище існування мікроорганізмів, подана характеристика біорізноманіття, структури і функціонування мікробних угрупувань у природних екосистемах та антропогенно змінених грунтах, розглягута кінетика і моделювання природлних процесів у грунті, участь мікроорганізмів у кругообігу речовин у природі, процесах утворення грунтів і формування їх родючості. Обговорюються питання біобезпеки, мікробіологічного моніторингу та охорони земель.
Keywords: взаємодія мікроорганізмів і рослин; мікробні препарати на основі грунтових мікроорганізмів; грунт; середовище існування мікроорганізмів; вплив екологічних факторів; мікробна трансформація грунту; мікориза; участь грунтових мікроорганізмів у кругообігу речовин; кінетика мікробних процесів