Зміна Клімату та адаптація виробників сої України - (:unkn) unknown (Асоціація «Дунайська Соя» офіс в Україні, м. Київ, 2022)
"Протягом останніх 20-ти років клімат України інтенсивно змінюється: починаючи з 1991 р. кожне наступне десятиліття було теплішим за попереднє: 1991–2000 рр. — на 0,5 °С, 2001–2010 рр. — на 1,2 °С, 2011–2019 рр. — на 1,7 °С. У 10 областях України за період 2014–2018 рр. опадів випало на 7–12% менше норми.Всі ці чинники створюють непрогнозовані умови для ведення сільського господарства, кожен рік стає непередбачуваним та екстремальним для деяких або навіть усіх культур. Виробникам важливо враховувати зміни клімату, як один із основних ризиків у виробничій діяльності та отриманні прибутків. Про зміну клімату й загрозу для людства говорять науковці як в Україні, так і на загальносвітовому рівні. Власне, є багато різних прогнозів, і вони всі невтішні для агровиробників, оскільки в будь- якому зі сценаріїв, від найоптимістичного до песимістичного, зміни призведуть до зниження врожайності або часткової чи повної втрати врожаю. Виробники повинні розуміти зміни у своєму"
Keywords: Зміна клімату; вирощування сої; дунайська соя; вологозабезпечення; температура