Російсько-українська війна: вплив на довкілля - Гринчук, Світлана; Отем, Джефрі; Шум, Станіслав (ТОВ «ТОП ЛІД», 2024)
"Вже в перший день повномасштабної війни українська природа прийняла на себе удар російських військ. Лінія фронту пройшла через заповідники, вогонь нищить прадавні ліси, ракетні удари по нафтобазах отруюють повітря, воду, землю. Гинуть рослини і тварини, які не здатні дати відсіч злій силі, що не звертає уваги на записі в Червоній книзі. Перерахування всієї шкоди, яку росія спричиняє українському довкіллю, займе багато сторінок сухого тексту. За цим перерахуванням ми ризикуємо загубити голос головної героїні — розтерзаної української природи. Команда Top Lead вже вдруге випускає інфографічне дослідження, в якому дає слово українській природі та людям, які її доглядають. Цього року ми оновили деякі дані з першого випуску, а також додали нові та унікальні дані, зокрема щодо мінування, стану заповідних територій, поширення інвазивних видів, наслідків для клімату, для водосховищ, повоєнного відновлення тощо. Щоб надати найбільш повні та якісні дані, ми звернулись до екологів, працівників заповідників та інших фахівців."
Keywords: вплив війни; збитки довкіллю; пожежі; кліматичні і екологічні ризики; водні ресурси; грунти; Каховська ГЕС; вибухонебезпечні предмети; міни; екосистема; відновлення; зелена відбудова