"Організація, технологія і дотримання екологічних вимог виробництва біоорганічної (натуральної) продукції скотарства (оглядова стаття)" - Маменко, О. М.; Зандарян, В. А.; Портянник, С. В. ("ВЕТЕРИНАРІЯ, ТЕХНОЛОГІЇ ТВАРИННИЦТВА ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ", 2021)
"Викладено технологічні основи органічного виробництва продукції тваринництва. Розкрито сутність органічного виробництва молока відповідно до положень нового Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», прийнятого у 2018 році. Обґрунтовано значення органічного виробництва з точки зору якості та безпеки харчових продуктів для людини, а також для охорони довкілля, покращення добробуту, здоров'я тварин, що дає переваги органічному виробництву. Узагальнено та показано, що в основі органічного (біологічного, натурального) землеробства покладено принципи науково-організаційного методологічного підходу до сільськогосподарського підприємства як до єдиного «організму», що вимагає чіткого використання переваг природного середовища з раціональною системою кругообігу поживних речовин. Ключові слова: технологічні основи"
Keywords: технологічні основи; екологізація агровиробництва; новітні підходи; органічне виробництво; продукція скотарства; значення ґрунтової біоти; органічні добрива; біогумус; кормовиробництво