Технологічні основи виробництва органічної продукції свинарства - Усенко, С. О.; Мазанько, М. О.; Шостя, А. М.; Усенко, О. О.; Слинько, В. Г.; Чухліб, С. В.; Березницький, В. І. (Полтавська державна аграрна академія, 2021)
Розвиток свинарства спрямований на збільшення виробництва свинини з підвищеною харчовою цінністю на основі: удосконалення наявних генотипів, технології утримання та маркерної селекції, тощо. Використовують дві науково-обґрунтовані технології: виробництво свинини на промисловій основі з використанням традиційних способів утримання та годівлі свиней; виробництво свинини з підвищеною харчовою цінністю. Це зумовлено сформованим попитом споживачів на продукцію з підвищеною біологічною цінністю, не дивлячись на різницю в цінах на неї. Насамперед, це досягається використанням екологічно безпечних ресурсів при врахуванні фізіологічних потреб і поведінки тварин. Особливе місце відводиться раціональному поєднанню елементів нових технологій утримання тварин з максимальним використанням природних факторів середовища .
Keywords: органічне свинарство; інноваційні технології; раціон; корми; умови вільного вигульного утримання; норми споживання кормів; норми витрати води; норми згодовування зеленої маси