"ВІТЧИЗНЯНИЙ АГРАРНИЙ ОРГАНІЧНИЙ РИНОК: АКТУАЛЬНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ ЗА СУЧАСНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ" - Жуйков О.Г.; Аверчев О.В. (Таврійський науковий вісник № 138, 2024)
"У статті проаналізовано етапи розвитку органічного ринку в Україні. Показано, що органічне сільське господарство нині позиціонується у країні як один із ключових напря- мів підвищення рівня екологічності, економічної доцільності, соціальної справедливості в аграрній сфері та є найбільш прогресивним та інноваційним способом покращення рів- новаги між екологічними, економічними та соціальними факторами розвитку суспільства та природи. Автори детально досліджували динаміку зміни кількості органічних госпо- дарств та площі їх сільськогосподарських угідь. Зроблений аналіз розвитку українського внутрішнього ринку споживання органічних продуктів, а також досліджено динаміку експорту сертифікованої органічної продукції з України. Представлена розширена харак- теристика структури та географії експорту українських органічних продуктів. Дослі- джено існуючу систему підтримки органічного виробництва та запропоновано заходи розвитку органічного ринку з метою забезпечення інвестиційно-інноваційної моделі функціонування аграрних підприємств, зміцнення конкурентної позиції українських агро- виробників на світовому ринку органічної продукції та активізації інтеграції держави у міжнародний економічний простір."
Keywords: ринок органічної сільськогосподарської продукції; площі посіву; валове виробництво; органічна сертифікація; внутрішньо національне споживання; експортний потенціал; стан і перспективи