ВІД СТЕРНІ ДО ЗДОРОВОГО ҐРУНТУ: РОЛЬ БІОДЕСТРУКТОРІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - ГАМАЮНОВА В.В.; ПАВЛОВ В.О. (Аграрні інновації. 2024. № 28, 2024)
Постановка проблеми. У сучасному сільському господарстві зростає усвідомлення важливості сталого управління агроекосистемами, що включає не лише підвищення продуктивності, але й збереження родючості ґрунтів. Однією з ключових проблем, що стоять перед агрономами та фермерами, є ефективне управління залишками рослин, зокрема стернею, після збору врожаю. Неправильне або недостатнє розкладання рослинних залишків може призвести до накопичення шкідливих речовин у ґрунті, розвитку патогенних мікроорганізмів та погіршення загальної родючості ґрунтів.
Keywords: Ключові слова: біодеструктори; органічні залишки; мікроорганізми; родючість ґрунту; гумус; розкладання; екологічна безпека; мікробіологічна активність; водоутримуюча здатність; аерація ґрунту; стійкість агроекосистеми; екосистемна рівновага; органічне землеробство; зменшення викидів парникових газів.