НАУКОВО-ОСВІТНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - Милованов Є.В. (Агросвіт, №15-16, 2018)
Проведено аналіз світового досвіду науково-освітньої підтримки розвитку органічного виробництва та ринку з метою постійного розвитку органічної сфери. Здійснено ретроспективний аналіз розвитку органічної освіти та науки у провідних країнах світу. Визначено, що розробка керівних принципів та спільних навчальних програм на всіх рівнях підготовки з органічного агровиробництва сприяла покращенню потенціалу органіки як всередині, так і за межами систем сільськогосподарської освіти багатьох розвинених країн світу. Проаналізовано процес започаткування системи органічної освіти та науки в Україні. Досліджено діяльність українських вищих та середньо-спеціальних освітніх закладів у напрямах впровадження навчальних і дослідницьких програм з органічного виробництва. Зазначено, що прийняття органічних практик є доволі інертним процесом у вітчизняних наукових та освітніх закладах, але значна кількість вітчизняних вишів вже запровадили декілька навчальних дисциплін з органічного сільського господарства. Визначено необхідність постійного розвитку навчальних та дослідних програм з метою більш якісного забезпечення підвищення органічного потенціалу України.
Keywords: органічне сільське господарство; навчальні та наукові заклади; освітні програми з органічного виробництва; наукове забезпечення; державна підтримка