Адаптація агротехнологій до змін клімату: грунтово-агрохімічні аспекти - Балюк С.А; Медвєдєва В.В; Носка Б.С (Національний науковий центр "Інститут грунтознавства та агрохімії імені О.Н Соколовського" , 2018, 2018)
В монографії узагальнено результати досліджень динаміки змін кліматичних показників (температорі повітря і кількості опадів за 60-ти річний період кінець ХХ і початок ХХІ століть) по грунтовим зонам України; виявлено головні чинники негативного впливу підвищених температур на водні і фізичні властивості грунтів; обгрунтовано оптималні параметри агротехнічніх заходів для зменьшення ризику недостатнього зволоження грунтів (система обробітку, структура посівних площ, зрошення, вплив добрив на використання вологи грунту) і підвищення стійкості землеробства; зроблено аналіз та оцінку методів управління балансу вуглецю в агросистемах в контексті його депонування та підходів до регулювання; встановлено закономірності динаміки економічних показників землеробства в умовах глобальних змін клімату.
Keywords: клімат; продуктивна волога; структура посівних площ; сівозміна; удобрення; урожайність; попередники