Кліматичні передумови розвитку органічного виробництва в Україні на основі використання системи землеробства «Древлянська» - Іванюк, О.В.; Іванюк, В.О. (My University, 2019)
Визначено, що проблема зміни клімату і, відповідно, умов ведення сільського господарства, для України є актуальною, а її вирішення лежить у площині пошуку і використання технологій ведення сільського виробництва в цих умовах. Виклики сільськогосподарському виробництву у зв’язку зі зміною природних та інших умов, пов’язаних з глобальним потеплінням, доводять, що органічне землеробство – один з найефективніших напрямів використання обмежених ресурсів на переважній більшості територій України. Акцентовано увагу на системі ведення землеробства «Древлянська», як такій, що має здатність ефективно працювати в органічному землеробстві, спроможна ефективно працювати в посушливих умовах. Доведено можливість використання даної системи в умовах зміни агрокліматичних зон України для ведення ефективного органічного виробництва. Теоретико-методологічною основою дослідження стали загальнонаукові принципи проведення комплексних кліматичних, екологічних та економічних досліджень, дослідження Світового Банку, Метеорологічної служби Великобританії, дослідження зміни клімату NASA. У статті використано сукупність загальних та спеціальних методів наукового пізнання: індукція, дедукція, аналіз і синтез – для обґрунтування теоретико-методологічної бази дослідження; історико-економічний та ретроспективний методи – для вивчення генезису системи землеробства «Древлянська»; методи економічної компаративістики – для пошуку еталонних практик ведення сільського господарства в умовах зміни клімату на території України; наукове абстрагування – для узагальнення результатів досліджень та формулювання висновків.
Keywords: система ведення землеробства «Древлянська»; відновлення родючості; бобові культури; пелюшка; технологія вирощування; скорочена сівозміна; спельта