БІОIНДИКАЦІЯ І БІОТЕСТУВАННЯ ҐРУНТІВ – СУЧАСНІ МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ - Симочко Л.Ю.; Демʼянюк О.С.; Симочко В.В. (ДВНЗ «Ужгородський національний університет», 2017)
"Біоiндикація і біотестування ґрунтів – сучасні методичні підходи.- Симочко1 Л.Ю., Демʼянюк2 О.С., Симочко1 В.В..-Проаналізовано сучасні методи оцінки екологічного стану ґрунтів за допомогою біоїндикаці і бітестування. Світова практика підтверджує перспективність використання біологічних обʼєктів у виявленні антропогенно обумовленої деградації природних та порушених екосистем, встановленні довгострокових тенденцій їх змін та буферної здатності біологічних систем щодо чинників різної природи. Перевагою біоіндикації стану довкілля є те, що вона дає змогу визначити сумісну біологічну активність впливу фізико-хімічних факторів едафотопу на природне середовище. Сучасні дослідження вказують на те, що перспективним є використання методів біотестування, які є достатньо універсальними, відносно швидкими і недорогими. Базисом для проведення біодіагностичних досліджень є біологічна активність ґрунту. Це сумарний результат одночасно протікаючих біохімічних процесів, обумовлених життєдіяльністю ґрунтової мікробіоти. Біологічна діагностика ґрунтів дозволяє визначити характер і ступінь антропогенного впливу на ґрунтовий покрив на ранніх стадіях розвитку процесів."
Keywords: ґрунт; біоіндикація; біотестування; мікроорганізми