"ВНЕСОК І. Є. ОВСІНСЬКОГО (1856–1909) У СТАНОВЛЕННЯ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ" - ОРЕХІВСЬКИЙ, Володимир Данилович (My University, 2023)
"Визначено внесок вчених-аграріїв і практиків у становлення органічного землеробства в Україні. Обґрунтовано значення його чинників та складових у підвищенні родючості ґрунту і покращанні навколишнього природного середовища. Встановлено, що наприкінці ХІХ ст. І. Є. Овсінський запропонував нову систему землеробства, яка полягала у застосуванні поверхневого безполицевого обробітку ґрунту та впровадженні смугово-рядкового посіву сільськогосподарських культур у сівозмінах із внесенням органічних добрив. З’ясовано значення напрацювань вченого про поверхневий безполицевий обробіток ґрунту, а також їх складний шлях cтвердження до сьогодення. Визначено, що його учні та послідовники продовжили і розвинули теоретичні, методологічні та практичні основи технології поверхневого безполицевого обробітку ґрунту. Ними доповнено і удосконалено науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур у сівозмінах із внесенням органічних добрив."
Keywords: становлення; розвиток; органічне землеробство; поверхневий безполицевий обробіток ґрунту; І. Є. Овсінський