ВПЛИВ ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ НА СТАН УКРАЇНСЬКИХ ГРУНТІВ. РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ - СПЛОДИТЕЛЬ, АНАСТАСІЯ; ГОЛУБЦОВ, ОЛЕКСАНДР; ЧУМАЧЕНКО, СЕРГІЙ; СОРОКІНА, ЛЮДМИЛА (ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія», 2023)
"Військова діяльність спричиняє широкомасштабну та довготривалу деградацію навколишнього середовища. Досвід країн, на території яких велись чи ведуться військові дії, свідчить про їх потужний вплив на всі компоненти природного середовища, зокрема і на ґрунти. Дослідження продемонстрували, що військові дії мають потужний вплив на стійкість ґрунтів до забруднень, спричинених бойовими діями. Однак наукові розробки в області моніторингу та еколого-геохімічної оцінки стану ґрунтів в умовах військових конфліктів мають фрагментарний характер. Це зумовлює необхідність вирішення проблеми геохімічного аналізу й оцінки екологічного стану територій, які зазнали руйнувань через воєнні дії."
Keywords: грунти; забруднення; відновлення; еколого-економічна оцінка збитків; пошкодження земель; регіональний рівень; воєнно-техногенний вплив