ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В ДЕРЖАВАХ – ЧЛЕНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Кльопова, I.Г. (Актуальні проблеми держави і права, 2021)
"Натепер у розвинених державах існує цілісна система гарантій якості продукції виробленої в органічному сільському господарстві. Функціонування системи забезпечується розробленими положеннями для стан- дартизації та сертифікації органічної продукції, що охоплюють собою технологію органічного виробництва, етапи виробництва та вироблену органічну продукцію. Так, споживачі повністю залежать від сертифікації з боку третьої сторони, тобто процесу, в межах якого державні або приватні органи сертифікації гаранту- ють, що органічна продукція виробляється та обробляється відповідно до чинних стандартів. Світове органічне виробництво стрімко зростає, що зумовлено збільшенням попиту споживачів, стурбованих своїм здоров’ям та „постматеріалістичними” цін- ностями, такими як екологічна стійкість та збереження сільської культури. Задля належного гарантування якості органічної продукції актуалізується питання пра- вового регулювання згаданої сфери."
Keywords: стандартизація; сертифікація; нормативно правова база; саморегулювання ринку органічної продукції; становлення системи; міжнародні норми; перші органічні стандарти; правове регулювання