Вплив мікробіологічних препаратів для захисту рослин та бактеріальних добрив на розвиток хвороб картоплі при зберіганні в умовах західного лісостепу - Бородай, В.В.; Данілкова, Т.В.; Колтунов, В. А. (Київський національний торговелно-економічний університет, 2020)
Застосування мікробіологічних препаратів для захисту рослин та бактеріальних добрив Планриз, Фітоцид, Діазофіт та Фосфоентерин в умовах Західного Лісостепу для обробки бульб перед садінням, рослин в період бутонізації та цвітіння, перед закладанням на зберігання сприяло зниженню ураження збудниками хвороб у 1,6-2,9 рази. Серед загальної кількості хвороб частка мокрої бактеріальної гнилі складала 17,6-22,6 %, фомозної гнилі – 13,5-16,1 %, сухої фузаріозної гнилі – 61,3-67,6 %. У бульб, посаджених у другій декаді травня, розвиток Fusarium spp. в кінці зберігання зростав у 1,3-1,8 рази порівняно з посадкою у третій декаді квітня. Сумісне застосування Планризу і Ридомілу Голд сприяло зниженню хвороб у 1,4-1,7 раза порівняно із одним фунгіцидом. Ключові слова: Solanum tuberosum L., строки садіння, мікробіологічні препарати, хвороби, Pectobacterium carotovorum, Phoma exigua Desm., Fusarium spp., зберігання.
Keywords: картопля; біопрепарати; технологія