АГРОЕКОЛОГІЯ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ ТА ДОВІДКОВИЙ МАТЕРІАЛ - В. І. ЖАРІНОВ, С. В. ДОВГАНЬ ("Аграрна освіта", 2009)
Зростання екологічних знань, що супроводжує науково-технічний прогрес та розвиток світового суспільства, об’єктивно сприяє появі нових визначень, термінів в науці і практиці людської діяльності при поясненні різних кризових ситуацій в багатьох районах світу, виявлення негативних явищ, процесів виснаження природних ресурсів, зменшення біорізноманіття флори та фауни планети. Але їх зміст, тлумачення залишаються відомими лише вузькому колу фахівців екологічних та гуманітарних напрямків науки. Це стосується і сфери сільськогосподарського виробництва, аграрної науки. Перехід до агроландшафтної системи ведення землеробства, формування продуктивних екологічно збалансованих агроекосистем, впровадження нового покоління ресурсозберігаючих технологій, розробка законодавчих рішень по землеустрою та раціональному землевикористанню тісно пов’язується з вживанням нової термінології і безумовно сприяє процесу розвитку ділової української мови. Вона повина бути засвоєна студентами при вивченні екологічних учбових дисциплін та доступною спеціалістам, науковим, працівникам, працюючих в галузі агрономії. Вданому учбовому посібнику узагальнені і підготовленні основні терміни, приведені довідкові до них пояснення згідно викладених інформаційних матеріалів в сучасних виданнях біологічного, ботанічного, екологічного напрямків, сільськогосподарської літератури, нормативних документів та законів. Представлений довідковий матеріал має рекомендований характер. І автори прагнуть внести ясність і систематизувати формуючу термінологію в галузі агроекологічних знань. Будемо вдячні за зауваження і поради, які сприятимуть удосконаленню поданого матеріалу
Keywords: Біосфера; рілля; земля