ОРГАНІЧНА СОЯ З ЄВРОПИ Рекомендації з вирощування та торгівлі органічною соєю в Європі - Бернет, Томас; Рекнагель, Юрген; Асам, Людвіг; Мессмер, Моніка (Асоціація "Дунайська соя", 2021)
Сьогодні соя, безперечно, є найважливішим джерелом білків у кормах. Вона розглядається, перш за все, як багатий на білок компонент для кормів у свинарстві та птахівництві, який неможливо замінити. Сою також застосовують у великих обсягах за утримання ВРХ для збільшення виробництва молока та м’яса. Соєвий шрот задовольняє близько 70% потреби Європи у збагаченій білком вихідній сировині для кормів. Величезний імпорт ГМ-сої із заокеанських країн Європа не виробляє високобілкові корми для власного тваринництва у достатній кількості. Більш ніж 60 % необхідного рослинного білка імпортується. Переважно соєві боби постачаються з Північної та Південної Америки, де вирощується близько 80 % світового виробництва сої. Щороку близько 35 мільйонів тонн соєвих бобів та соєвого шроту постачається морськими шляхами до Європейського Союзу. На сьогодні європейське виробництво соєвих бобів становить лише 1,5 млн тонн. Рівень самозабезпечення соєвим протеїном у Європі становить всього 4%.
Keywords: ОРГАНІЧНА СОЯ; вирощування; торгівля; Європа