Органічне спеціалізоване мясне скотарство - Тимченко, Л.О. (Вісник аграрної науки, 2015)
Пошук напрямів підвищення ефективності м’ясного спеціалізованого скотарства (виходячи з особливостей галузі) та задоволення потреб населення у якісних, безпечних харчових продуктах. Методи. Економіко-статистичний, монографічний, порівняльно-розрахунковий. Результати. Досліджено рівень виробництва спеціалізованого м’ясного скотарства та можливість застосування традиційних технологій для отримання безпечної органічної продукції. Збалансоване комплексне використання ґрунтово-кліматичних і біологічних ресурсів та відповідне підвищення ціни на органічну яловичину дасть змогу досягти рентабельності галузі, а також відкриє можливості виходу продукції на зовнішні ринки. Висновки. Особливості технології екстенсивного м’ясного спеціалізованого скотарства в Україні можуть бути використані для організації прибуткового виробництва органічної продукції. Початковий рівень ефективності виробництва яловичини (рентабельність мінус 20%, середньодобовий приріст худоби — 800 г) за відсутності державної підтримки дасть змогу досягти прибутковості галузі за переходу на органічне виробництво і відповідного збільшення реалізаційної ціни худоби на 50%
Keywords: Скотарство; яловичина; технологія; прибутковість; екстенсивне утримання