Економічна ефективність органічних технологій вирощування жита озимого в короткоротаційній сівозміні зони Полісся - Поліщук, В.О.; Журавель, С.В. (My University, 2019)
Жито озиме є однією з найбільш поширених озимих зернових культур в Україні, а на території Полісся ця культура є традиційною, тому вирощування її за умов органічної системи є дуже перспективним, адже вона здатна формувати стабільну та високу урожайність на досить збіднених по елементах живлення ґрунтах. Жито озиме завдяки добре розвиненій кореневій системі та сильному кущінню і швидкому відростанню навесні сприяє пригніченню бур`янової активності за рахунок чого є добрим попередником. Одним з напрямів наших досліджень було проаналізувати вплив чотирьох систем удобрення при сумісному використанні рідких органо-мінеральних добрив на підвищення продуктивності та економічної ефективності жита озимого. Дослідження проводилися на базі дослідного поля ЖНАЕУ з використанням таких препаратів як : Мочевин К №1, Мочевин К №2, Органік Д2М, Гумат калію. Впроваджені у досліді системи удобрення включали: біологічний контроль, органічну (гній), органо-мінеральну 50:50 та мінеральну (N50P40K70) системи удобрення. Отримані трьохрічні дані засвідчили підвищення показників продуктивності та високу економічну ефективність вирощування жита озимого в короткоротаційній сівозміні за органічних систем удобрення в порівнянні з мінеральною системою. Що стосується ефективності препаратів, які ми використовували при вирощуванні жита озимого чітко вирізняється Мочевин К №2 та Органік Д2М, як по продуктивності, так і з економічної точки зору.
Keywords: органічне землеробство; жито озиме; короткоротаційна сівозміна; системи удобрення; економічна ефективність; рівень рентабельності