"ДІАГНОСТИКА РОЗВИТКУ РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ" - Сичук, О. В. (Проблеми сучасних трансформацій. Серія Економіка та Управління, 2024)
Виробництво та торгівля органічною продукцією є важливим вектором подальшого розвитку сектору аграрного виробництва в Україні, який зосереджується на збережені довкілля та отримані високоякісної екологічно безпечної продукції. У статті було розглянуто поняття «органічне виробництво», а також його переваги й проблемні моменти. У дослідженні висвітлено особливості та стан, функціонування ринку органічної продукції в Україні з емпіричної точки зору. У статті проаналізовано стан ринку органічної продукції за показниками динаміки площ органічних сільськогосподарських угідь, кількістю органічних господарств, обсягами виробництва органічної продукції та порівнянням темпів їх зростання, а також структурою пропозиції на ринку органічної продукції України. Встановлено, що в останні роки ринок традиційних харчових продуктів майже не зазнає змін, тоді як ринок органічних продуктів швидко зростає, що і формує неохідність поглиблення даного дослідження. Проаналізовано поточний стан органічного виробництва в Україні, зокрема за два періоди: до та під час повномасштабного російського вторгнення.
Keywords: органічне виробництво; органічна продукція; ринок органічної продукції; світовий досвід органічного виробництва; нормативно-правове регулювання; вітчизняний ринок; діагностика розвитку