Правові засади регулювання органічного виробництва в країнах ЄС - Милованов Є.В. (Економіка АПК, №5, 2018)
Мета статті – вивчити досвід ЄС щодо правового регулювання органічного виробництва та визначення напрямів удосконалення вітчизняного законодавства для розвитку органічної сфери. Методика дослідження. Використано методи: ретроспективного аналізу, порівняльний, загальнонауковий. Результати дослідження. Висвітлено передумови становлення європейської законодавчої бази органічного виробництва. Чітке визначення основ виробництва, зберігання, переробки та маркування органічної продукції на законодавчому рівні стало міцною основою для сучасного розвитку органічного ринку в країнах ЄС. Належне функціонування внутрішнього ринку органічної продукції в ЄС, а також підтримання довіри споживачів до продуктів, маркованих як органічні, забезпечує чесну конкуренцію органічної продукції, що позитивно позначається на ринкових тенденціях. Ретроспективний аналіз розвитку вітчизняного законодавства щодо формування системи органічного господарювання в Україні свідчить, що нині спостерігається стабільна позитивна тенденція до розвитку органічної сфери, підвищення попиту на органічні продукти, глибше усвідомлення споживачами їх корисних властивостей та переваг. Елементи наукової новизни. Визначено основні досягнення України у сфері регіональної підтримки органічного агровиробництва. Доведено перспективність сфери органічного виробництва для соціально-економічного та екологічного розвитку України за умови створення повноцінного механізму її правового регулювання. Органічне сільське господарство, маючи значний потенціал для економічного, соціального та екологічного розвитку середовища сприятиме комплексному розвитку сільських територій й поліпшенню стану здоров’я населення. Практична значущість. Показано потенційні вигоди від формування дієвої нормативно-правової бази регулювання вітчизняної органічної сфери на всіх рівнях господарювання, а саме: підвищення рівня прибутковості агровиробників, розширення експортного потенціалу, зміцнення іміджу України як постачальника високоякісної продукції, покращення загального рівня безпеки продовольства в державі та здоров’я населення. Табл.: 1. Бібліогр.: 20.
Keywords: європейське законодавство; органічна сфера; правове регулювання; органічна продукція; державна підтримка; ринок органіку