МІНІМАЛЬНИЙ ОБРОБІТОК ГРУНТУ - Хегглін, Дьянго; Клерк, Моріс; Дірауер, Хансуель (FiBL, 2016)
Мінімальний обробіток ґрунту робить важливий внесок для покращення структури ґрунту. Відмова від глибокого та інтенсивного розпушення зберігає структуру ґрунту та його мікроорганізми, а також запобігає розпаду гумусу. Крім того, покращується пружність та захист від ерозії ґрунту та його водний баланс. Але, незважаючи на це, відмова від обробітку плугом спричиняє певні виклики. Наприклад, може значно підвищитись шкідливий вплив з боку бур’янів або порушитись забезпечення поживними речовинами. Дана публікація демонструє переваги та недоліки, пов’язані з мінімальним обробітком ґрунту. В матеріалі представлено різні методи обробітку ґрунту та приклади застосування різного обладнання в органічному виробництві, а також висвітлено основні умови для отримання прямих виплат (дотацій) в рамках Програми ефективного використання ресурсів у Швейцарській Конфедерації.
Keywords: технологія; техніка; обробіток