СТРУКТУРА РИНКУ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ - Петровський С.В. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2024)
"У статті з’ясовано поняття «органічна продукція», «органічне виробництво», «споживач», «обіг органічної про- дукції». Наголошено, що невід’ємною складовою ринку органічної продукції є сертифікація, яку провадять із дотри- манням вимог законодавства. Стандарти, на відповідність яким її здійснюють, поділяють на три групи: осново- положні міжнародні, національні та приватні. Простежено історію становлення, перелічено послуги та напрями діяльності першого органу сертифікації, акредитованого НААУ для сертифікації за українським органічним законо- давством, ТОВ «Органік Стандарт». Охарактеризовано активних учасників органічного сектору в Україні, які є його партнерами: Швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», Проєкт німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства, Програма USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО, Громадська спілка «Органічна ініціатива», Інформаційний портал OrganicInfo, Громадська спілка «Органічна Україна», Федерація органічного руху України, Асоціація «Ягід- ництво України» тощо. Виокремлено суб’єкти – залучені сторони ринку органічної продукції, залишені поза увагою Органічного закону України."
Keywords: органічна продукція; ринок; стандарт; сертифікація; оператор; споживач