Перешкоди на шляху розвитку органічного сільськогосподарського виробництва - Чайка Т.О. (Вісник аграрної науки Причорномор'я, №2, 2012)
Стрімкий розвиток ринкової економіки та збільшення потреб суспільства у споживанні збільшило асортимент продовольчих та непродовольчих товарів. При цьому їх якість стала значно гіршою, вплив деяких продуктів на здоров’я людини залишається не дослідженим. У зв’язку з цим більшість споживачів в усьому світі прагнуть до здорового способу життя та підвищення якості продукції, оскільки харчування є невід’ємною складовою повноцінного життя та високого рівня працездатності. Зміна уподобань споживачів, у свою чергу, повинна вплинути на сучасні методи ведення сільськогосподарського виробництва, зумовити його перехід від традиційного до органічного, відмову від хімічних добрив, генетично модифікованих організмів. Таким чином, безпека споживання стає важливим фактором впливу на спосіб виробництва, розвиток його органічної складової. Однак сьогодні органічне сільськогосподарське виробництво не отримало відповідної підтримки на державному рівні, що створює значні перешкоди його розвитку та є причиною виникнення інших проблем економічного, соціального й екологічного характерів.
Keywords: Органічна продукція; продовольча безпека; перешкоди; органічне виробництво