Чому гумусоутворення захищає клімат - Д-р Гаррієт Ґрубер; Андреас Тітце (" Гумус серед всього іншого накопичує ще й азот і може бути постійним джерелом його постачання для росту рослин. Тому накопичення гумусу в ґрунті має особливе значення для сталого органічного господарювання. Процес накопичення гумусу довготривалий, а ефект досягається не відразу. Хоча деякі зміни можна побачити швидко, проте позитивний вплив, наприклад, на врожайність культур проявляється часто лише з роками. Вміст та якість гумусу не в останню чергу залежать від способу господарювання. Органічні добрива, сівозміни із вирощуванням кормових культур та проміжними культурами значною мірою сприяють збереженню й покращенню якостей гумусу завдяки мікробному синтезу. Можливість практичної реалізації такої моделі підтверджується результатами, отриманими впродовж 20 років завдяки обробітку із застосуванням органічних сівозмін у дослідному господарстві Gülzow", 2012)
" Гумус серед всього іншого накопичує ще й азот і може бути постійним джерелом його постачання для росту рослин. Тому накопичення гумусу в ґрунті має особливе значення для сталого органічного господарювання. Процес накопичення гумусу довготривалий, а ефект досягається не відразу. Хоча деякі зміни можна побачити швидко, проте позитивний вплив, наприклад, на врожайність культур проявляється часто лише з роками. Вміст та якість гумусу не в останню чергу залежать від способу господарювання. Органічні добрива, сівозміни із вирощуванням кормових культур та проміжними культурами значною мірою сприяють збереженню й покращенню якостей гумусу завдяки мікробному синтезу. Можливість практичної реалізації такої моделі підтверджується результатами, отриманими впродовж 20 років завдяки обробітку із застосуванням органічних сівозмін у дослідному господарстві Gülzow"
Keywords: іноземні публікації; досвід Німеччини; гумус; грунт; захист клімату; гумусоутворення; кліматичний баланс; утримання тварин