Гумінові препарати - складова органічного землеробства - Шевчук, М.Й.; Бортнік, Т.П. (My University, 2020)
Одне з основних завдань сільського господарства – виробництво високоякісної екологічно безпечної продукції при збереженні стабільної і високої продуктивності земель. Як показує світовий досвід, результатом «зеленої революції» 60-х років ХХ століття було створене високопродуктивне сільське господарство, що базувалось на високому рівні його хімізації. В землеробстві та рослинництві це досягалось внесенням підвищених доз добрив, засобів захисту рослин та синтетичних стимуляторів росту. Застосування останніх, з однієї сторони, активізує ряд процесів життєдіяльності рослин, захищаючи їх від негативних зовнішніх впливів, а з іншої, відмічено зниження якісних показників вирощеної продукції та негативний вплив на навколишнє середовище, викликаючи накопичення в ґрунтах та рослинницькій продукції побічних токсичних речовин, які входять до їх складу, що негативно впливає на мікрофлору ґрунтів, гідробіонтів та швидкість трансформації ґрунтовими мікроорганізмами токсикантів. Усвідомлення людством зростаючої екологічної загрози внаслідок інтенсифікації сільського господарства стимулювало розробку альтернативних методів сільськогосподарського виробництва, до яких можна віднести точне землеробство (Precision farming), біоінтенсивне міні-землеробство (Biointensive mini-Farming), біодинамічне землеробство (Biodunamic Agriculture), технології використання ефективних мікроорганізмів або ЕМ-технології (Effective Microorganism Тechnologies), маловитратне стале землеробство (LISALow Input Sustainable Agriculture) та багато інших. У цьому ж переліку можна згадати й органічне сільське господарство (Organic Agrigulture або Organic Farming).
Keywords: Гумінові кослоти; допоміжні засоби; органічне землеробство