Екологічні проблеми промислового та органічного птахівництва (огляд) - Каркач П.М.; Машкін Ю.О.; Фесенко В.Ф. (Білоцерківський національний аграрний університет, 2023)
"Птахівництво, використовуючи сучасні інтенсивні методи ведення сільського господарства, є однією з найефективніших галузей тваринництва, що забезпечує харчову безпеку значної частини населення земної кулі. В умовах промислового птахівництва найбільша частка світового виробництва (до 98 % м’яса та 92 % яєць) припадає на м’ясо курчат-бройлерів (меншою мірою – м’ясо індиків, качок, гусей та ін.), а також на харчові яйця, отримані відсучасних яєчних кросів курей. Світовий обсяг виробництва м’яса птиці оцінюють у 137,8 млн т та яєць – у 86,3 млн метричних ту 2021 р. зі стійким зростанням щороку. Враховуючи побажання споживачів, європейські країни все масовіше переходять на виробництво органічної продукції птахівництва, вважаючи, що таким чином можуть якнайкраще задовольнити вимоги споживачів, які базується на трьох основних вимірах оцінки якості: 1) безпечністьмісць утримання птиці; 2) безпечність органічної продукції для здоров’я людини; 3) безпечність виробництва органічної продукції для навколишнього середовища."
Keywords: промислове та органічне птахівництво; стан навколишнього середовища; екологічна безпека; забруднення пові- тря; ґрунту; води; забруднювальні речовини.