Органічне сільське господарство досвід Німеччини – можливості дій для України - Новак, Хрістіан; Котчі, Йоханнес (Проект "Німецько-український агрополітичний діалог (АПД), 2021)
Органічне землеробство представляє собою сталу форму ведення сільського господарства, яка передбачає заощадливе поводження з ресурсами та має великий потенціал для зрос-тання по всьому світі. Численні дослідження підтверджують, що органічне землеробство в багатьох критичних областях забезпечує величезне покращення ситуації щодо навколиш-нього середовища та ресурсного забезпечення (земля, вода, тощо), різноманіття видів, за-хисту тварин, клімату, ситуації щодо доходів осіб, зайнятих в сільському господарстві, та загалом для сільської місцевості. Німецька Рада щодо сталого розвитку визначає органічний підхід до господарювання, як «Золотий стандарт» (BÖLW 2016). Історія органічного землеробства в України має коротші за часом традиції, однак, країна, як експортер продуктів та товарів, вироблених на органічних засадах, здобуває все більшого значення. Це особливо стосується Німеччини, бо там виробництво в країні не може задово-льнити зростаючий попит споживачів на органічні продукти. Україна, з її передумовами для ведення сільськогосподарського виробництва, володіє особливо великим потенціалом роз-витку для органічного сільського господарства.
Keywords: органічне землеробство; захист грунтів; захист водойми; захист видів; захист клімату; правові рамкові умови; політичні рамкові умови; світовий ринок; Німеччина; споживач та ринок; контроль якості; дослідження; селекція; перспектива