"ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХ ОРГАНІЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА" - Шарий, Г.; Нестеренко, С.; Щепак, В. ("Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»", 2021)
"Вивчено характерні ознаки середовища діяльності сільськогосподарських підприємств органічного землеробства. В Україні сільськогосподарські підприємства, які запровадили органічне землеробство, організовують свою діяльність у складних умовах, оскільки відсутні державні механізми регулювання ведення органічного землеробства та земельних відносин щодо відновленої природної родючості й оздоровлення земель. Власники земельних ділянок (паїв), на яких відновлено природну родючість земель, розривають договірні відносини із підприємствами органічного землеробства, що призводить до зменшення площ оздоровлених земель. З метою визначення особливостей системи управління на підприємствах автори виокремили основні аспекти його формування. Визначено складові середовища та основні ознаки діяльності сільськогосподарських підприємств органічного землеробства. Складовими діяльності підприємств є зовнішнє і внутрішнє середовища. До основних чинників зовнішнього середовища віднесено державне регулювання земельних відносин, орендні, рентні відносини, бізнес-середовище формування цін на сільськогосподарську продукцію."
Keywords: органічне землеробство; агроекологія; монопольна екологічна рента; управління органічним землеробством