ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ORGANIC 3.0 ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - Милованов Є.В. (Збалансоване природокористування, №3, 2018)
У роботі наведено ретроспективний аналіз розвитку концепції Organic та охарактеризовано її основні етапи. Визначено, що концепція Organic 1.0 була закладена піонерами органічного та біодинамічного руху і базувалася на використанні науково обґрунтованої системи органічного сільського господарства. Підкреслено, що із становленням концепції Organic 2.0 задекларовано перші органічні стандарти, законодавство та міжнародні організації, які сформували міцне підґрунтя для подальшого стрімкого розвитку сталих органічних сільськогосподарських практик. Наголошено, що Organic 3.0 значно розширює можливості та позиціонує органік як сучасну інноваційну систему землеробства, яка холістично вписує екологію, економіку, суспільство, культуру та відповідальність у місцевий, регіональний контекст з метою забезпечити широке засвоєння дійсно стійких сільськогосподарських систем та ринків на основі органічних принципів. Здійснено аргументацію відповідності сучасного стану розвитку вітчизняної органічної сфери концепції Organic 2.0 та наведено ретроспективу її становлення в Україні. Доведено необхідність активізації науково-практичних зусиль з метою формування механізму імплементації концепції Organic 3.0 у вітчизняну сільськогосподарську галузь. Проаналізовано основні підходи концепції Organic 3.0, впровадження яких є неодмінною умовою переходу на новий рівень розвитку аграрної галузі та досягнення її сталості. Запропоновано авторську систему заходів з імплементації вищезгаданої концепції в Україні для забезпечення інвестиційно-інноваційної моделі розвитку аграрних підприємств, зміцнення конкурентної позиції вітчизняних агровиробників на світовому ринку органічної продукції та активізації інтеграції країни у міжнародний економічний простір.
Keywords: концепція; Organic 1.0; Organic 2.0; Organic 3.0; органічне виробництво; сільськогосподарська галузь; сталий розвиток; органічний рух; продовольча система