"ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЦЕСУ ПЕРЕХОДУ АГРОПІДПРИЄМСТВ НА ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО ТА ЗАХОДИ ПРАКТИЧНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ" - Багорка М. О.; Юрченко Н. І. ("Проблеми сучасних трансформацій: Серія. Економіка та управління № 11 2024", 2024)
У зв’язку з посиленням негативного впливу господарської діяльності суспільства на стан навколишнього середовища, в тому числі це стосується сфери аграрного виробництва, та необхідністю забезпечення населення якісними та безпечними продуктами харчування екологічно орієнтоване спрямування агровиробництва та впровадження концепції екологічного маркетингу в діяльність аграрних підприємствах набуває актуальності. Метою статті є обґрунтування необхідності, аналіз поточного стану та розробка заходів впровадження концепції екологічного маркетингу в діяльність аграрних підприємств з метою покращення сталості, зменшення негативного впливу на довкілля та забезпечення задоволення потреб споживачів. В межах дослідження було розглянуто методичні, правові, організаційні та маркетингові підходи, які допоможуть здійснити процес переходу на органічне виробництво та концепцію екологічного маркетингу аграрного підприємства, при цьому детально розглянуто і надано пропозиції стосовно використання елементів комплексу маркетингу, доповнених відповідно до екологічно орієнтованого агровиробництва.
Keywords: аграрні підприємства; органічне агровиробництво; органічна продукція; комплекс маркетингу; фактори мотивації; канали розподілу; інформаційні джерела; концепція екологічного маркетингу