ЛЮДСЬКИЙ ЧИННИК АГРОЕКОЛОГІЧНОГО ПЕРЕХОДУ: СВІТОВІ ОРІЄНТИРИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Прокопа І.В.; Риковська О.В. (Ukr. socìum, 2025, № 1 (92): 68–85, 2025)
Посилення запиту суспільства на якісне та здорове продовольство, зменшення негативного впливу на довкілля, забезпечення сталості аграрного і сільського розвитку, а також виконання євроінтеграційних зобов‟язань актуалізують пошук шляхів трансформації сучасних продо-вольчих систем з урахуванням соціально-економічних наслідків. Одним з напрямів досягнення визначених цілей є агроекологічний перехід, а саме багатосуб‟єктна трансформація як в межах безпосередньо сільськогосподарського виробництва, так і в системі генерування та поширення знань, формування нових соціально-економічних відносин та побудови інститу-ційної структури цього переходу. Предметом дослідження є людина в системі суспільних взаємовідносин, які будуються в процесі агроекологічного переходу. Отже, метою публікації є визначення ролі людського чинника в агроекологічних трансформаціях та окреслення напрямів посилення її вагомості у період післявоєнної відбудови та євроінтеграційної адаптації України.
Keywords: агроекологія; агропродовольча сфера; соціогуманітарні аспекти; органічне виробництво.