"Посібник з виробництва органічних м’ясних і ковбасних виробів без або з низьким рівнем використання консервантів (нітритно-нітратних сумішей)" - Александер Бек; Рената Дюлла; Маркус Ґайслінґер; Якоб Герман; Боріс Лібл; Фрідріх-Карл Люке (Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL), 2008)
"Цей Посібник було створено в рамках проєкту 06OE007 «Посібник з виробництва органічних м'ясних та ковбасних виробів без або з обмеженим рівнем використання певних харчових добавок – консервантів (нітритно-нітратних сумішей), що відповідає сучасним вимогам». Він був підготовлений за фінансового сприяння Федерального міністерства продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів (BMELV) в рамках Федеральної програми розвитку органічного сільського господарства. Вся інформація, що міститься в цьому посібнику, була сумлінно й добросовісно опрацьована авторами на основі їхніх знань та досвіду і ретельно перевірена ними. Та все ж не виключені й помилки. Тому всі відомості наводяться без будь-яких зобов'язань чи гарантій з боку FiBL або авторів посібника. Жодна з цих сторін не несе відповідальності за можливі неточності змістовного характеру."
Keywords: ковбасні вироби; жирність; зберігання; антиоксиданти; спеції; сиров'ялена продукція; добавки; консервована ковбаса