"НАУКОВІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ АГРОЕКОСИСТЕМ У ЛІВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ" - Кудря, С.І.; Тараріко, Ю.О.; Личук, Г.І.; Кудря, Н.А. (Вісник Аграрної Науки №10 (2021), 2021)
"Мета — оцінити агроресурсний потенціал Лівобережного Лісостепу та вста- новити тенденції змін основних параметрів родючості чорнозему типового в системі органічного землеробства. Методи — загальнонаукові та спе- ціальні: довготривалий польовий — для визначення кількісних показників і аналітичний. Результати. Проаналізовано результати 20-річних польо- вих досліджень і особливості функціонування органічних агроекосистем, оцінено агроресурсний потенціал Лівобережного Лісостепу, тенденції формування гідротермічного режиму. Проведено обґрунтування сівозмін для господарств різної спеціалізації. Розкрито закономірності впливу різних гідротермічних умов на динаміку властивостей ґрунту, проведено балансові дослідження особливостей кругообігу азоту, фосфору та калію. Здійснено пошук математичних зв’язків між урожайністю культур сівозмін та їх попе- редниками, кількістю опадів, температурою повітря, обсягом надходження в ґрунт нетоварної частини врожаю і запасами в ньому основних елементів живлення."
Keywords: екологізація аграрного виробництва; агроресурсний потенціал; агротехнічні досліди; сівозміна; бобовий компонент; продуктивність; нетоварна продукція; органік-орієнтована модель