"ЕФЕКТИВНІСТЬ СПОНТАННОЇ ІНОКУЛЯЦІЇ БУЛЬБОЧКОВИМИ БАКТЕРІЯМИ ВИКИ ПАННОНСЬКОЇ (VICIA PANNONICA L.) В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ" - М. С. ГАЛАН; Р. Ю. РОП; Р. М. ГУК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2017. Вип. 62, 2017)
"В умовах Західного Лісостепу України вивчали ефективність симбіозу рослин вики паннонської за спонтанної інокуляції природними штамами бульбочкових бактерій. Встановлено, що суха маса кореневих бульбочок у рослин досліджуваних сімей коливалася в межах 0,09–0,26 г/рослину, при цьому відзначено високу міжсімейну її мінливість (V = 37,5 %). Виявлено сильну позитивну кореляційну залежність (r = 0,74, p ≥ 0,99) між масою сухих кореневих бульбочок та сухою масою рослин, яка носить лінійний характер і виражена рівнянням прямої лінії y = 1,201 + 12,98х."
Keywords: Вика паннонська; кореневі бульбочки; симбіоз; суха маса рослин; мінливість