Особливості формування й закономірності функціонування мікробних ценозів чорноземних грунтів лівобережного лісостепу України за органічної системи землеробства - Цигічко, Г. О. (Інститут грунтознавства та агрохімії ім. Соколовського, 2016)
Введення ґрунту в активне землекористування призводить до значних змін цих показників. За тривалого використання земель ці зміни накопичуються. Маловивченими залишаються структурно-функціональні характеристики мікробних ценозів чорноземних ґрунтів за умов довготривалого ведення органічного виробництва, особливості їх формування і шляхи підвищення продуктивності агроценозів за рахунок управління мікробіологічними процесами у ґрунті, які нададуть можливість покращити біологічну активність чорноземних ґрунтів та адаптувати різного роду агрозаходи до зони Лівобережного Лісостепу України. На вирішення цих завдань і були спрямовані дослідження за темою дисертації.
Keywords: грунтознавство; екологія; біоценоз; мікробіологія